13 Tips Bij Het Uitzoeken Van Een Goede Bruiloft DJ

Jullie zijn druk de bruiloft aan het organiseren en waarschijnlijk hebben jullie nooit eerder een DJ geboekt. Jullie hebben vast al gemerkt dat er honderden – zo niet duizenden – DJ’s staan te trappelen om op jullie bruiloft te komen draaien. Maar hoe weet je nou dat je de juiste DJ boekt? Zodat hij een spetterende avond maakt van jullie huwelijksfeest? Hieronder geef ik, na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan als specialist in entertainment op bruiloften, een aantal goede tips die je kunt gebruiken bij het uitzoeken van de perfecte DJ!

​Want of je nou bij ons of bij een van onze collega’s een DJ boekt… boven alles hoop ik vooral dat jullie een fantastisch huwelijksfeest hebben waar jullie de rest van jullie leven met een gulle glimlach aan terug zullen denken!

13 tips: Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een goede DJ voor jullie bruiloft?

Het boeken van een goede DJ gaat in 3 stappen:

  1. DJ’s zoeken en offertes opvragen
  2. In gesprek met de DJ
  3. Vastleggen van de DJ

De tips heb ik gesorteerd per stap.

Stap 1: DJ's zoeken en offertes opvragen

Tip 1: Zoek naar een DJ met veel ervaring op bruiloften!

Jarenlange ervaring bruiloft djDat een DJ in de beste clubs draait, wil zéker niet zeggen dat hij ook op een bruiloft het dak er af draait. In een club wordt tenslotte hele andere muziek gedraaid dan op een bruiloft. En bovendien is een bruiloft weer heel wat anders dan een 50e verjaardag of personeelsfeest. Kortom: zorg dat je een DJ vindt met veel ervaring op bruiloften.

Je zult ook DJs tegenkomen die zeggen dat ze “al 25 jaar in het vak zitten”. Natuurlijk wil je af en toe een golden oldie horen, maar een bruiloft DJ die al 2 jaar elk weekend bruiloften draait weet die plaatjes nét zo goed te vinden. Want het draaien op bruiloften is ook weer niet zó moeilijk dat je er 25 jaar voor moet oefenen ;-). Een DJ met 15+ jaar ervaring is waarschijnlijk niet meer uit jullie eigen generatie en heeft dus niet in dezelfde tijd gefeest als jullie.

Sterker nog: een DJ die het al (te) lang doet zal snel terug grijpen naar “standaard” muzieklijstjes en is vaak minder op de hoogte van de laatste hits. En onthoud: voor een goede dosis muziekkennis is leeftijd niet van belang!

Tip 2: Heeft de DJ een keurmerk?

Om een keurmerk te mogen voeren wordt een strenge screening uitgevoerd op professionaliteit, communicatie en betrouwbaarheid. Bovendien wordt er vaak een mysteryshopper langs gestuurd om écht te beoordelen hoe de vork in de steel zit. Kortom: een keurmerk zegt nog lang niet alles, maar het is zeker een positief signaal. ​

Tip 3: Is er een back-up DJ?

Zelfs DJ’s worden wel eens ziek. Of krijgen een lekke band. Wat dan? De meeste goede boekingskantoren of DJ’s hebben dan een back-up DJ: iemand die van tevoren al gereserveerd staat en dus direct kan worden ingezet bij pech of ziekte. Gelukkig bijna nooit nodig, maar wél een prettig idee!

Tip 4: Zoek niet alleen naar DJs uit de buurt.

Veel betrouwbare boekingskantoren werken landelijk. De aangesloten DJ’s komen uit heel Nederland en dus is de locatie van het boekingskantoor niet zo relevant. Een boekingskantoor uit Utrecht kan net zo goed DJ’s uit Eindhoven inzetten. Vaak zijn de prijzen die DJ’s of boekingskantoren aanbieden inclusief reiskosten, dus dat speelt geen rol. Ga in plaats van een locale DJ dus liever voor de DJ waar je een goede klik mee hebt.

Zie hiernaast bijvoorbeeld een kaartje als overzicht waar een aantal van onze DJ’s wonen. Zo kun je bijvoorbeeld een bruiloft DJ huren bij The DJ Company. Zij werken landelijk en hebben DJ’s door héél Nederland. Maar natuurlijk hebben ook wij (AllroundBruiloftDJ) DJ’s door heel het land, en rekenen we géén reiskosten. Bekijk hier onze prijs voor een bruiloft DJ.

Tip 5: Check welke apparatuur de DJ meeneemt.

Veel DJ’s nemen hun eigen apparatuur mee. Handig! Zo weet je zeker dat de DJ goed met de apparatuur kan omgaan. Vraag altijd even na hoe de apparatuur is geregeld en of je een foto mag ontvangen van wat hij meeneemt. Zo weet je zeker dat de DJ-show er goed uitziet en het geen bij elkaar geraapt allergaatje is dat de DJ heeft verzameld op de plaatselijke rommelmarkt. (vraag ook of dit de apparatuur is die de DJ daadwerkelijk meeneemt, en niet een “impressie” is).

Onthoudt daarbij wel dat de DJ het belangrijkste is. Natuurlijk moet de apparatuur goed geregeld zijn, maar als de DJ niet de juiste muziek draait zullen een paar fancy lampen of een mooi DJ meubel daar niets aan veranderen. Dan kijken de gasten – al zittend en met een zuur gezicht – naar een lege dansvloer. Een mooie set apparatuur kan de kwaliteit van de DJ natuurlijk wél versterken. Het mooiste is natuurlijk de perfecte DJ mét een prachtige show, maar de kwaliteit van de DJ staat dus voorop.

Tip 6: Reviews zeggen niet alles.

Stel: je bent bloemist of je verkoopt auto’s. Zou je dan slechte beoordelingen prominent op je website zetten? Precies… dat doen DJ’s dus ook niet. Als je op zoek gaat naar reviews, bekijk dan altijd vooral de reviews die niet op de eigen website staan. Kijk bijvoorbeeld op review websites als ThePerfectWedding of de Facebook pagina.

Tip 7: Duurder is niet altijd beter.

Er is een bepaalde ondergrens aan hoeveel een professionele DJ moet kosten. Volgens ons ligt die grens rond de €500,-. Natuurlijk kun je ook voor minder geld een hobby-DJ inhuren, daarover vertel ik hier onder later meer. Vervolgens heb je nog wat verschil in prijs doordat de DJ meer apparatuur kan meenemen (meer gasten = meer apparatuur nodig = meer kosten). Maar dan zul je alsnog zien dat er DJs of kantoren zijn die rustig 2, 3 of zelfs 4 keer zoveel vragen als de (professionele) concurrentie. Dit wil helemaal niet zeggen dat dit betere partijen zijn. Maar waarschijnlijk wel dat er meer wordt geadverteerd in tijdschriften, trouwbeurzen, etc. En dat kost bákken met geld!
 
Overigens krijgen jullie mogelijk bij jullie trouwlocatie een DJ aanbevolen. Ook dit zegt niet altijd iets over de kwaliteit van de DJ, maar betekent wel dat de locatie mogelijk “commissie” ontvangt voor deze aanbeveling. Voel je dus altijd vrij om vergelijkend warenonderzoek te doen!

Tip 8: Laat je bruiloft niet draaien door een “goede kennis”.

Draait je neefje ook al jaren? Of is een collega jarenlang professionele DJ geweest? Dit kunnen hele goede DJs zijn… maar wat doe je als het niet zo goed blijkt te zijn? Hen hierop aanspreken kan voor genante situaties zorgen, of zelfs voor gezichtsverlies van een familielid. En mocht het een goede kennis zijn, dan heb je misschien liever dat hij gezellig meefeest dan dat hij aan het werk is. 

Tip 9: Vraag om een persoonlijke kennismaking met jullie DJ.

Hoeveel vertrouwen een boekingskantoor ook kan wekken, uiteindelijk is er maar één persoon die het succes van de muziek op jullie feest in handen heeft, dat is de DJ zelf. Zorg dus altijd dat je jullie DJ persoonlijk spreekt. Nog vóór je zaken vastlegt. En bij voorkeur doe je dit ruim voor de grote dag, zodat je nog voldoende tijd hebt om eventueel iets anders te zoeken.
 
Om jullie op weg te helpen vind je hier onder een aantal tips voor het gesprek met de DJ.

Stap 2: In gesprek met de DJ voor jullie bruiloft.

​Wanneer jullie offertes hebben vergeleken en een voorkeur hebben voor één partij, wil je graag weten of die voorkeur terecht is. En dus ga je een gesprek aan met mr. DJ himself. Maar waar moet je op letten en welke vragen moet je stellen? Waarschijnlijk heb je deze gesprekken tenslotte nog niet eerder gevoerd…

Tip 10: Vraag jullie eventuele DJ het hemd van zijn lijf.

Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen zijn:

  • Hoeveel ervaring heb je met het draaien op bruiloften?
  • Naar welke muziek luister je zelf voor je plezier?
  • Waar ga je zelf stappen als je uit gaat?
  • Hoe ben je ooit begonnen als DJ?
  • Ons lievelingsnummer is “…”. Wat zou je hierna draaien?
  • Hoe ga je om met verzoeknummers van gasten?
  • Hoe sla je alle informatie uit dit gesprek op? (Kan zomaar zijn dat het gesprek maanden van tevoren plaatsvindt)
  • Hoe ga je gekleed op de bruiloft?
  • Gebruik je een microfoon en zo ja hoe?

 
Bij deze laatste vragen is het trouwens prettig om zelf vast te weten hoe je wilt dat de DJ hiermee omgaat. Zodat de DJ niet tussen elk nummer de microfoon pakt en roept “kent u deze nog-nog-nog?” (tenzij je dit fantastisch lijkt natuurlijk ;-)). 

Tip 11: Denk goed na over welke muziek je wilt horen op de avond.

Muzieklijst djOm de DJ met de juiste instructies jullie avond in te sturen, is het belangrijk om goed na te denken over welke muziek je wilt dat hij draait. Maak bijvoorbeeld een top-10 of -20 (bijvoorbeeld makkelijk bij te houden en met de DJ te delen via Spotify). Onthoud wel dat je juist een DJ huurt zodat die met zijn ervaring en inschattingsvermogen een prachtig feest kan bouwen maar een beetje inspiratie is nooit weg! Denk óók na over de muziek die je niet wilt horen. Bijvoorbeeld omdat deze is gedraaid op de uitvaart van een bekende, of gewoon omdat je er niet van houdt. 

Als laatste bij deze tip: denk niet alleen aan wat jullie zelf leuk vinden, maar probeer ook vanuit de gasten te denken. Houden jullie zelf enorm van death-metal? Dan kan een avond vol met jullie favoriete nummers er best eens voor zorgen dat veel gasten om half 11 al weer naar huis gaan. En tenslotte hoop je op een feest waar je gezellig met al je vrienden en familie samen op de dansvloer staat! ​

Tip 12: Bereid jullie eigen wensen voor.

Naast jullie muzikale wensen zijn er een hoop dingen die je verder nog met jullie DJ kunt bespreken, denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe ziet jullie programma er uit en wanneer moet de DJ zijn apparatuur opbouwen? Eten jullie bijvoorbeeld in dezelfde zaal als waar gedanst gaat worden? Dan wil je misschien niet dat de DJ met al zijn spullen tussen de dinerende gasten door moet zeulen.
  • Weten jullie al of je een openingsdans doet? En wat dit voor de DJ betekent? Doen jullie een traditionele openingsdans, géén dans, of verassen jullie de gasten met een unieke openingsdans? Laat dan bijvoorbeeld een openingsdans mix maken. Dit kan de DJ vaak tegen een kleine extra vergoeding voor je regelen.
  • Bedenk vooraf of jullie felicitaties in ontvangst willen nemen.
  • Denk vast na over eventuele stukjes.

En wellicht hebben jullie nog andere speciale wensen? Schijf ze op en bespreek ze met de DJ zodat je goed kunt samenwerken om het beste uit jullie feest te halen!

Stap 3: Het vastleggen van de DJ

Als je een goed gevoel hebt over de DJ en heldere afspraken hebt kunnen maken, is het tijd om alles vast te leggen. Zo voorkom je teleurstellingen of misverstanden achteraf. 

Tip 13: Leg alles goed vast in een boekingscontract.

Boekingscontract DJEen professionele DJ of boekingskantoor zal dit overigens zelf ook willen doen, maar controleer dan of de volgende zaken er in staan:

  • Datum, tijdstip en prijs
  • Is de prijs inclusief reiskosten, btw en apparatuur? Hoeveel uur komt de DJ draaien?
  • Wat zit er wel en niet in de prijs inbegrepen?
  • Wat zijn de kosten als de DJ langer moet doordraaien?
  • Hoe verloopt de betaling?
  • Eventuele verder gemaakt afspraken.

Sommige boekingskantoren of DJs willen vooraf betaald krijgen. Geen gek fenomeen, maar een betaling is geen garantie op goed gemaakte afspraken. Zorg dus ook wanneer je vooraf betaald, alsnog alle gemaakte afspraken zwart op wit staan.

Hobby-DJ of een professional inhuren?

professionele DJ?​In de tip over “duurder is niet altijd beter”, heb ik beloofd om even terug te komen op het fenomeen “hobby-DJs”. Er is namelijk één ding wat ik jullie nog wil meegeven: boek voor jullie bruiloft géén hobby-DJ!

Jullie trouwfeest is namelijk een ontzettend belangrijk feest! (toch?) Véél belangrijker dan bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje of die borrel met collega’s die je ooit hebt georganiseerd. Er moet van begin tot eind veel worden gedanst door zowel vrienden als familie. Iedereen moet helemaal happy pas naar huis gaan als het knalfeest voorbij is. Als dit het feest is dat jullie voor ogen hebben, dan wil je dus geen enkel risico lopen!

Iedereen kan vandaag de dag makkelijk DJ worden. Je kunt bij de mediamarkt al voor €300,- euro een leuke dj set, wat boxen en een discolamp kopen. Ook kun je tegenwoordig een fancy website in elkaar klikken met een simpel website programma . En voila… diegene is DJ. Althans, zo doet diegene zich voor. Terwijl deze “DJ” misschien net één keer heeft gedraaid op de locale sportvereniging, of op de 80e verjaardag van zijn oma…

Zoals ik al noemde betaal je voor een professionele DJ minimaal wel € 500,-. En laten we eerlijk zijn: als je duizenden euro’s uitgeeft voor een locatie, jurk, auto en decoratie… waarom zou je dan een paar tientjes willen besparen op datgene wat het feest juist maakt of kraakt? 

Tot slot...

Hopelijk hebben we in deze blog een paar nuttige dingen kunnen zeggen die handig zijn bij jullie zoektocht naar een goede DJ.
 
Jullie spelen zelf de hoofdrol in een fantastische avond. Wil je weten wat jullie zelf als bruidspaar kunnen doen om een fantastisch feest neer te zetten? Lees dan onze blog over partystarters en -stoppers.
 
Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben over het boeken van een DJ, mail mij dan gerust. En mocht je meer willen weten over hoe wij te werk gaan en van jullie bruiloft een spetterend feest maken? Neem dan contact met ons op!

Wie schrijft dit?

Koen van der WeijdenHoi, ik ben Koen van der Weijden. Al ruim tien jaar hou ik mij bezig met DJ’s op bruiloften. Eerst draaide ik veel zelf, later ben ik begonnen met het boekingskantoor AllroundBruiloftDJ. 

In deze tien jaar heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik heb zelf ongeveer 400 bruiloftfeesten mogen bijwonen, en ik hoor natuurlijk ook allerlei verhalen van mijn DJ’s. Uit al deze ervaring put ik inspiratie voor de blogs die je leest. Hopelijk hebben jullie er wat aan, veel leesplezier :-)!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. I de Waal

    Top deze 13 tips! Binnenkort zelf een bruiloft die georganiseerd moet worden dus ben zelf ook al druk bezig.

Reacties zijn gesloten.