Wanneer je gaat trouwen en een bruiloft gaat organiseren komt daar een hoop bij kijken. Voor ieder budget is er wel wat wils en je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Hieronder vind je wat trouwtips die de hele planning iets makkelijker zouden kunnen maken!
1. Bepaal wat je budget is
Maak een begroting. Begin een jaar van tevoren met de voorbereidingen, zodat je de kosten goed in het oog kunt houden en kunt shoppen en vergelijken. Vooral de kleine dingetjes kunnen ongemerkt flink in de papieren lopen.
2. Wat is de huwelijks datum?
Wil je een uitgebreide bruiloft, leg de datum dan anderhalf jaar van tevoren vast. Vooral als je op een populaire trouwlocatie wilt trouwen, is tijdig boeken belangrijk. Als je in dezelfde gemeente trouwt, is het zaak om de ondertrouw minimaal 2 weken van tevoren te regelen. In een vreemde gemeente is die termijn 2 tot 3 maanden.
3. De perfecte trouwlocatie
Waar trouw je? Kies je een romantisch landgoed of een restaurant? Wil je ook in de kerk trouwen of alleen in het gemeentehuis? Allemaal zaken die vooraf goed geregeld moeten worden. Vaak kun je de locatie voor de burgerlijke stand en voor de feestavond combineren. Het bedrijf waar je de feestzaal huurt, kan ook de bruidssuite regelen bij een hotel in de buurt. Extra tip: Om veel trouwlocaties te bekijken zou je eens kunnen kijken bij de Open Top Trouw Locatie Route. Een soort open dag voor trouwlocaties.
4. Ceremoniemeester kiezen
Een ceremoniemeester leidt jullie huwelijksdag in goede banen. Stel samen met je partner een draaiboek op voor jullie trouwdag en doorloop dit later met je ceremoniemeester. Vraag je beste vriend of vriendin, die daar talent voor heeft, als ceremoniemeester of huur een weddingplanner in.
5. De Huwelijksceremonie
Een van de meest emotionele momenten op je huwelijksdag is de trouwceremonie. Een trouwambtenaar verbindt jullie in de echt. Vraag voor deze plechtigheid personen die veel voor je betekenen als getuigen. Een ander punt om niet te vergeten is de muziek. Bedenk wat je wilt horen bij binnenkomst in de trouwzaal en tijdens de ceremonie.
6. Trouwkleding
Zoek bijtijds alle trouwkleding uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als blijkt dat sommige kleding nog vermaakt moet worden. Voor het aankleden van de bruidskinderen zijn er speciaalzaken voor kinderbruidskleding. De bruidegom vindt zeker een mooi trouwkostuum in een van de betere herenmodezaken.
7. De bloemen op de grote dag
Bezoek tijdig een bloemist om de bloemen uit te zoeken en te bestellen. Eerst is daar het bruidsboeket. Volgens traditie zoekt de bruidegom dit voor de bruid uit. Verder kun je trouwversiering regelen voor het trouwvervoer. De daggasten en bruidegom dragen op de huwelijksdag een corsage, die de bloemist ook voor je kan verzorgen.
8. Het trouwvervoer
Op de mooiste dag van je leven wil je stijlvol van de ene naar de andere plek toeren. Op het gebied van trouwvervoer heb je diverse mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een koets, een moderne auto of een oldtimer. Ditzelfde geldt voor vervoer van je bruiloftsgasten. Je kunt ook vervoer combineren
9. Leg je huwelijksdag vast
Je kunt het houden bij enkel foto’s maken. Veel fotografen doen ook een pre-weddingshoot. Dat is niet alleen leuk, je kunt ook vast wennen aan de dag zelf. Behalve een fotograaf kun je ook een videograaf inhuren. Met een film beleef je de trouwdag telkens opnieuw.
10. Bepaal wie je gasten worden
Wie wil je op het feest ontvangen? Maak een lijst van dag gasten zoals familie en beste vrienden, receptiegasten waaronder collega’s leden van verenigingen en besturen en avondgasten bijvoorbeeld de buren. Leg je dag gasten in de watten. Geef ze voldoende te eten en te drinken en zorg dat ze geëntertaind worden.
11. De trouwkaarten
Stem het type trouwkaart af op de soort gasten. Het mooiste is om voor elke soort gast een uitnodiging te maken. Voor de daggasten, eventueel de receptiegasten en de avondgasten. De ceremoniemeester of weddingplanner verstuurt de kaarten en voegt waar nodig, een briefje bij met een speciaal verzoek. De uitnodigingen verstuur je 6 weken van tevoren, de bedankkaartjes 6 weken na het huwelijk. Trouwkaarten geven je gasten al een voorproefje van het thema. Voor een eco-huwelijk kies je voor trouwkaarten gemaakt van gerecycled papier. Bij een kasteelhuwelijk passen chique kaarten met gotische letters. Wil je dat de gasten zich kleden naar het thema dan kun je dit gelijk op de kaarten aangeven!
12. Het uitzoeken van de trouwringen
En dan… op naar de juwelier of edelsmid. Een huwelijksring uitzoeken is vaak een hele operatie. Besef dat je de ring een leven lang draagt. Bespreek samen met je partner wat je wel en niet mooi vindt. Daarmee bespaar je veel tijd en twijfels. Inspiratie kun je opdoen in bruidsmagazines, het internet en in etalages van fysieke juweliers.
13. De bruidstaart
Een feestje op zich is het uitzoeken van de bruidstaart en een bijpassende bruidtopper. Bruidstaarten zijn er in veel smaken en uitvoeringen. Ga gezellig met je partner en neem ook wat familieleden mee voor het proeffestijn. Als je de smaak echt te pakken hebt, zoek dan gelijk de gebakjes of petitfours voor de gasten uit. Je kunt dit natuurlijk ook aan de cateraar van de feestzaal overlaten.
14. Entertainment en muziek
Geen huwelijksdag zonder muziek. Bedenk dat je niet alleen ’s avonds muziek nodig hebt, maar ook bij binnenkomst in de trouwzaal, het gemeentehuis en de kerk. Verwelkom de avondgasten bij binnenkomst met entertainment. Huur voor de feestavond natuurlijk een DJ bij www.allroundbruiloftdj.nl :-).
15. Haar en make-up
Bij een schitterende bruidsjurk horen een prachtig kapsel, perfecte makeup en een lekker bruin kleurtje. Sommige salons hebben zich gespecialiseerd in bruidsmake-up en bruidskapsels. Een van de voordelen is dat zij op de trouwdag aan huis komen om je mooi te maken. Ongeveer 3 tot 6 weken voor de bruiloft begin je met proefmake-up en een proefkapsel. Je weet dan zeker dat je er straks op je allermooist uitziet. En om extra te stralen, ga je in de weken vóór je huwelijk heerlijk naar de zonnebank.
16. Einde van je geweldige avond
Laat je gasten niet met een lege maag vertrekken. Trakteer ze op een kop koffie en een broodje. Dit broodje kan van alles zijn, bijvoorbeeld een broodje kaas of shoarma of een zak friet. Daarnaast geef je elke gast een klein bedankcadeautje. Zet de presentjes rond 22.00 uur bij de uitgang, zodat iedere gast bij vertrek een verrassing kan pakken.
Met deze tips op zak moet het vast een fantastisch feest gaan worden :-). We wensen jullie een schitterende dag en een geweldig feest. En veel succes met organiseren!
Wie schrijft dit?
Hoi, ik ben Koen van der Weijden. Al ruim tien jaar hou ik mij bezig met DJ’s op bruiloften. Eerst draaide ik veel zelf, later ben ik begonnen met het boekingskantoor AllroundBruiloftDJ.
In deze tien jaar heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik heb zelf ongeveer 400 bruiloftfeesten mogen bijwonen, en ik hoor natuurlijk ook allerlei verhalen van mijn DJ’s. Uit al deze ervaring put ik inspiratie voor de blogs die je leest. Hopelijk hebben jullie er wat aan, veel leesplezier :-)!