Bel nu: 085-0730172

Het Ultieme Trouwspeech Spiekbriefje

Opeens hoor je het. Je goede vriend gaat trouwen. Natuurlijk ben je blij voor hem, en feliciteert hem vast in het voren. Maar dan komt er ineens een verzoek dat je totaal niet zag aankomen. Of je zijn getuige wilt worden? Wat een eer, natuurlijk! Maar wat houdt dat eigenlijk in? Dan moet je dus een trouwspeech geven. Wat komt er kijken bij een trouwspeech kijken en wat moet je allemaal doen voor een goede speech als getuige? 

Voor een vriend is er geen grotere verantwoordelijkheid dan gevraagd worden als iemands getuige. Voor de belangrijkste dag uit hun leven vragen ze jou, boven iedereen die ze kennen, om ze bij te staan op het bijzondere moment dat zij in het huwelijksbootje stappen. Dat voelt natuurlijk ontzettend bijzonder. Maar er komt een hoop bij kijken, waaronder dus de trouwspeech.

Je eerste taak op zo’n moment, is het organiseren van een vrijgezellenfeest. Die je, afhankelijk van de smaak van de bruidegom, zo gek en bizar kan maken als je zelf maar wilt. Houd het wel reëel natuurlijk, en zorg ervoor dat de bruidegom het ook naar zijn zin heeft. Tips? Kijk bijvoorbeeld eens op deze site.

De getuigenspeech

De andere hoofdtaak van jou, als getuige, volgt op de grote dag zelf. Een trouwspeech is de traditie dat de best-man ofwel getuige van de bruidegom een speech houdt over de pasgetrouwden aan alle gasten. In deze speech feliciteert de getuige het bruidspaar, neemt Hij de bruidegom om de schop en sluit hij af met een toast. Tradities verplichten je dus om de aandacht van het volle publiek op te eisen en een speech te geven voor alle aanwezigen. Dat zou wel eens de moeilijkste taak van de getuige kunnen zijn. Deze speech moet namelijk charmant, grappig, eerlijk en hartverwarmend zijn voor het publiek. Een lastig publiek dat waarschijnlijk zal bestaan uit mensen uit alle leeftijdsgroepen en van alle rangen en standen. En hoe kun je die nu allemaal tevredenstellen?

Om je hier een handje bij te helpen stelde we het volgende spiekbriefje voor je op. Het ultieme spiekbriefje, dat jou zal helpen bij het rocken van je speech als getuige. Het spiekbriefje is opgebouwd als een stap-voor-stap gids vol met dingen die absoluut in je speech moeten en stukken die je beter weg kan laten. Alles om ervoor te zorgen dat jij het beste uit jezelf haalt en de mooiste speech ooit zal geven op deze bijzondere dag. Hieronder kun je een kijkje nemen in het spiekbriefje. Heel veel Succes in ieder geval!

Tips voor een perfecte getuigenspeech

Spiekbrief bij getuigenspeach

Voorbereiding is het halve werk

Met dit spiekbriefje proberen we je te helpen. We geven de beste tips om een goede trouwspeech te schrijven. Een best-mans speech is namelijk niet niks. Natuurlijk wil je niet af gaan op de belangrijkste dag van je goede vriend. Maar je wilt hem ook zeker niet teleurstellen. Wees daarom ook vooral jezelf, zorg dat je achter je eigen speech staat en bereid deze goed voor. Een speech schrijven voor een bruiloft moet eerlijk zijn, uit het hart komen en hier en daar een beetje humor bevatten. Je probeert de bruidegom niet belachelijk te maken maar juist goed voor de dag te laten komen. En geloof me, dat maakt jou de held van de dag!

Als je de speech goed voorbereid hebt en van tevoren hebt geoefend zal je merken dat je een stuk minder zenuwachtig bent. Vertrouw in jezelf en spreek vanuit je hart. Wees niet te serieus, maar probeer wel professioneel te blijven. Als je helemaal wilt uitpakken met je speech, probeer er dan een creatieve tint aan te geven. Laat een korte video zien, gebruik foto’s of laat muziek horen. Met de tips van het spiekbriefje kan het haast niet misgaan. Een originele speech kan ervoor zorgen dat je speech altijd herinnerd zal blijven worden, en dat je het bruidspaar de dag van hun leven bezorgd. Pas wel op dat je niet overdrijft, blijf bij jezelf en hou het ‘echt’. Anders prikt het publiek hier dwars door heen en zet je jezelf eerder voor schut. Doe wat goed voelt voor jou, en waar je denkt de Bruidegom het gelukkigst mee te maken. En dan kan het niet anders dan een geweldige dag worden. 

Leuk voorbeeld

Een voorbeeldje zien? Deze Australiër heeft zijn trouwspeech in een liedje verwerkt. Het is origineel maar toch netjes via de vaste lijnen waaruit een speech opgebouwd hoort te zijn. Let maar eens op hoeveel van de tips uit het spiekbriefje je terug hoort komen.

Tips voor tijdens het schrijven van de getuigenspeech

Ben je niet zeker van je eigen speech, of kun je niet inschatten of het bruidspaar je speech zal waarderen? Film jezelf eens tijdens het oefenen en kijk het rustig terug. Denk er nog eens over, leg het een tijdje weg en maak het een paar dagen later af. Je zult kleine verbeter puntjes opmerken die je voorheen nog niet zag, en er al met al een beter gevoel over krijgen. Je kan natuurlijk ook altijd iemand mee laten kijken. Het is best een grote verantwoordelijkheid, dus durf best de mening van iemand anders te vragen die misschien net een andere kijk heeft op de speech en kan inschatten hoe het publiek op je grapjes zal reageren. Er gaat heel wat tijd overheen, maar op deze manier weet je zeker dat je speech in de smaak zal vallen en voel je je zelfverzekerder op het moment dat je het woord moet pakken op de dag zelf. 

Nog tips nodig voor het schrijven zelf? We hebben een aantal goede ideeën op een rijtje gezet zodat je weet waar je kunt beginnen. Als je je aan het spiekbriefje houdt, weet je zeker dat alle belangrijke punten in de speech komen. Het piekeren over woordkeuze kan er echter voor zorgen dat je het schrijven maar voor je uit blijft stellen, en er uiteindelijk te laat aan begint. De truc is dan ook om gewoon te begin met schrijven. Schrappen kan altijd nog. Pak pen en papier en begin gewoon met een opzetje. Laat je niet afleiden door geluidjes, lampjes en mensen om je heen maar zoek liever een rustig plekje op waar je in alle concentratie aan je speech kunt gaan werken. Zodra je duidelijk hebt hoe je de speech wilt gaan formuleren, neem je de tijd om de tekst uit te typen, spel en zinsfouten te controleren en lees je het algeheel nog eens rustig door. 

Uiteraard kun je deze dan ook nog eens laten controleren door een ander, en de feedback meenemen in je definitieve script. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je er te laat aan begint, en daardoor in tijdnood komt. Het schrijven van een speech is echt geen hogere wiskunde, zeker niet met het stap voor stap plan van het spiekbriefje. Maar je zult het toch echt zelf moeten doen. Leg tussendoor ook zeker eens de tekst weg voor een aantal dagen. Probeer er even niet aan te denken en kom er later nog eens op terug. Je zult merken dat hele andere dingen je opvallen, en je met ideeën komt waar je voorheen totaal niet aan hebt gedacht. En als je weet te verwoorden hoe je er zelf bij voelt en hoe gelukkig je bent voor de bruidegom en zijn bruid, dan zal het publiek dat zeker merken en kan het haast niet misgaan.

Tot slot wensen we je natuurlijk veel succes, you can do it!!! 

Wie schrijft dit?

Koen van der WeijdenHoi, ik ben Koen van der Weijden. Al ruim tien jaar hou ik mij bezig met DJ’s op bruiloften. Eerst draaide ik veel zelf, later ben ik begonnen met het boekingskantoor AllroundBruiloftDJ. 

In deze tien jaar heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik heb zelf ongeveer 400 bruiloftfeesten mogen bijwonen, en ik hoor natuurlijk ook allerlei verhalen van mijn DJ’s. Uit al deze ervaring put ik inspiratie voor de blogs die je leest. Hopelijk hebben jullie er wat aan, veel leesplezier :-)!

Geef een reactie

Sluit Menu