Bel nu: 085-0730172

Het Vakjargon Van Een DJ (7 DJ Termen Die Je Als Normaal Mens Niet Begrijpt)

Gaan jullie een DJ inhuren voor jullie bruiloft? Dan zal deze DJ het mogelijk gaan hebben over dingen waar je nog nooit van hebt gehoord. Wil je extra “Movingheads” bij de show? Of misschien “aircones” of LED wallwashers? Ik wed dat je geen flauw idee hebt wat hier nu net bedoeld werd. En dat is onhandig, want je hebt dan geen idee of zoiets mooi is of niet, en of je het de extra kosten waard is… Tijd voor een beetje uitleg! Nietwaar?

Hieronder kom je uitleg tegen over de volgende termen:

  1. Wat is een movinghead?
  2. Wat is een Openingsdansmix
  3. Wat zijn Wallwashers of Uplights
  4. Wat zijn CDJ2000NXS en DJM900?
  5. Wat zijn Aircones?
  6. Wat is een Lasershow?
  7. Wat is een LED DJ-Booth?

(Overigens hebben onze DJ’s altijd de instructie om dit “vakjargon” zoveel mogelijk te mijden, maar tja, soms ontkomen zelfs wij er ook niet aan 🙂 ).

Wat is een Movinghead?

Movinghead definitieAls je een DJ inhuurt zal hij misschien vragen of je movingheads bij de show wilt. Een movinghead is letterlijk vertaald een “bewegend hoofd” en die definitie komt ook redelijk goed in de richting. Grote kans dat je deze lamp herkent na het zien van de afbeelding. Deze discolamp heeft erg veel functies, en is op bruiloften een stijlvolle sfeerbepaler. Uit de bewegende kop van deze discolampen komt een straal licht, welke kan veranderen van vorm (bijvoorbeeld een hartje of een bloem) en kleur. Ook de snelheid waarmee deze straal door de zaal beweegt kan natuurlijk veranderen. Zo kan de DJ met deze lampen een stijlvolle en rustige sfeer creëren aan het begin, en een flinke danssfeer aan het einde van het feest. En alles er tussen in!

Wat is een openingsdansmix?

Wat zeg je? Mixen we nu de danspartners tijdens de openingsdans? Nee… geen zorgen, je mag gewoon lekker de hele dans doen met jouw aanstaande! Maar wat dan wel? 

Bij een openingsdans mix komen er in hoog tempo een aantal nummers langs. Om dit een beetje mooi te laten klinken worden deze “gemixt”. Meestal wordt dit gedaan door een DJ. En jullie als bruidspaar kunnen daar dan een leuk dansje op bedenken, tot grote verassing en groot vermaak van de aanwezige gasten. Het volgende filmpje maakt een hoop duidelijk, maar let vooral op de muziek. Want zo perfect als dit bruidspaar de openingsdans mix heeft voorbereid dat vinden wij in Nederland misschien een tikkie overdreven ;-). (al is het wel écht een show!)

Natuurlijk is zo’n openingsdans mix niet iets wat iedereen doet. Verreweg het grootste deel van de bruidsparen doet liever een traditionele of zelfs helemaal geen openingsdans. Maar het ging hier natuurlijk puur even om het uitleggen van dit begrip.

Wat zijn WallWashers of Uplights?

Wallwasher of uplight uitlegKort gezegd zijn dit spots die tegen de muur aan staan en omhoog schijnen. Dit helpt heel erg om een wat neutrale zaal ineens sfeervol en stijlvol aan te kleden. 

In overleg met de DJ die je inhuurt hun je bepalen hoeveel je er nodig hebt en in welke kleur ze moeten worden ingesteld.

Wat zijn CDJ2000NXS en DJM900?

Wat is een CDJ2000Nee, dit is niet de naam van de robots uit de nieuwste science fiction film, maar hiermee worden de CD spelers en het mengpaneel van de DJ aangeduid. Hoewel… het gaat al lang niet meer met CD’s (wel met USB sticks). Maar zo weet je snel wat ik bedoel. Deze fraaie stukjes techniek van het merk Pioneer zijn in de DJ wereld verreweg de standaard. Dit type DJ set wordt meestal door de DJ gevraagd wanneer je hem (of haar) vraagt om zonder eigen apparatuur te komen. En de meeste trouwlocaties die over een eigen DJ set beschikken, hebben dan weer deze DJ set in huis. Mooi meegenomen dus :-). 

Wat is een Aircone?

Wat is een aircone?Letterlijk vertaald dus “luchtpilaar”. Deze opblaasbare pilaar van ongeveer 2,5m hoogte wordt van onderen door een LED lamp verlicht en is zo een stijlvol element op elk feest. Je hebt ze in opblaasvarianten en in varianten waarbij er een blazer in zit. Die laatste maakt nog wel eens wat geluid, maar dat is overigens zelden irritant.

Wat is een Lasershow?

wat is een lasershowEen stadion vol met 40.000 mensen. Knallende house, en dan… Lasers! Zo mooi! Hoewel dit vaak het plaatje is wat je bij een lasershow voor ogen hebt, is dit in een trouwlocatie met 50 tot 150 gasten niet helemaal het zelfde. De DJ neemt vaak één laser mee (bij zo’n dance event zijn het er meerder) en laat deze vervolgens in patroontjes bewegen. Ook heel mooi overigens! Het belangrijkste bij een lasershow op je bruiloft is dat er in de trouwlocatie ook rook gebruikt mag worden. De laserstralen reflecteren namelijk op de rookdeeltjes die in de lucht zweven, dit maakt de laserstralen zichtbaar.

Wat is een LED DJ booth?

Eerst even “DJ booth” en dan “LED”. De term DJ booth komt eigenlijk uit de begin jaren van de DJ’s. Toen er voor de DJ’s nog echt een “hokje” was waar dan alle platen, bandjes en later CD’s stonden. Nostalgie! Nu zie je inmiddels nergens meer DJ hokjes gelukkig, maar de term is gebleven en simpelweg wordt hier nu het DJ meubel mee bedoeld. Gewoon een tafel dus eigenlijk. Maar dan wel een mooie.

Om die tafel nou nog wat mooier te maken wordt deze soms op stijlvolle wijze verlicht door LED verlichting. Zo ziet het meubel van de DJ er in het donker nog eens fancy uit.

Tot Slot

Hopelijk heb ik zo wat onduidelijkheid in de vaktaal van DJs kunnen wegnemen. Mocht je nog vragen hebben of termen tegenkomen die je nog niet kent, vraag het ons dan gerust!

Wie schrijft dit?

Koen van der WeijdenHoi, ik ben Koen van der Weijden. Al ruim tien jaar hou ik mij bezig met DJ’s op bruiloften. Eerst draaide ik veel zelf, later ben ik begonnen met het boekingskantoor AllroundBruiloftDJ. 

In deze tien jaar heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik heb zelf ongeveer 400 bruiloftfeesten mogen bijwonen, en ik hoor natuurlijk ook allerlei verhalen van mijn DJ’s. Uit al deze ervaring put ik inspiratie voor de blogs die je leest. Hopelijk hebben jullie er wat aan, veel leesplezier :-)!

Geef een reactie

Sluit Menu